0
אוספים חזותיים

הדימוי החזותי מלווה את ארכיון "השומר הצעיר" מראשיתו, כחלק מאיור נלווה לתוכן מודפס על נייר (אילוסטרציה לספר, כתב עת או עיתון ), כהדפס כרזה חזותי המיועד למטרות חולפות (פריטי – "אפמרה")  או כפריטים העשויים מחומרים שונים ומגוונים המחייבים שימור ואחסון המותאמים לגודלם ולחומרים מהם הם נוצרו (פרטי אמנות, חפצים וסמלים, מתכת, טכסטיל , עץ, פלסטיק וכו').

עם השנים הרבות של קיום הארכיון הצטברו חומרים חזותיים שהיו לחלק בלתי נפרד מערכי הליבה של הארכיון. תנועת "השומר הצעיר" טיפחה לאורך שנות קיומה את היצירה החזותית והאחרת  כחלק מתפיסה ערכית – קיבוצית שאמנות וחברה משרתים את אותו רעיון ומחזקים בכך את אותה מטרה. האמנות היא שפה חזותית שוות ערך לתמליל שביטאה חזון חברתי-תנועתי  משותף. הייתה זו "אמנות בשרות רעיון" ששינתה פניה עם השנים אך מעולם לא את המהות שאמנות וחברה הולכים בצוותא.

מכוון שהארכיון מחויב במהותו על שימור ההיסטוריה התנועתית האישית  והקולקטיבית הוחלט (בשנת 1997) על הקמת חטיבת אמנים שמטרתה לתעד ולשמר את היצירה הפלסטית הקיבוצית (של כל התנועה הקיבוצית) והקמת אוספים מיוחדים שהדימוי החזותי עומד במרכזם.

למדנו שהשפה החזותית יש לה תובנות משלה שמרחיבות את הידע הארכיוני בכל תחום ותחום. באמצעותה אפשר לפרש טוב יותר את המציאות התקופתית, ולשקף הלכי רוח ואידיאולוגיה בהתפתחותם והשתנותם.  היצירה החזותית - האמנותית היא הביטוי האותנטי ביותר לקשר בין פעילותו של היחיד במסגרת  קולקטיבית ויחסה של החברה אל יוצריה.

 המעשה החזותי השמור בארכיון איננו בהכרח נחלת אמנים מוכרים בלבד. הוא כולל במסגרתו את כל שדרת העוסקים במלאכה. אין הארכיון ואוספיו נחלת "מקצוענים" בלבד אלא הוא משקף ציבור רחב בכל מנעד העשייה והגילים.

רשימת האוספים החזותיים